9 Ekim 2016 Pazar

Buluta Giriş


Bulut, kendi bilgisayarınız dışında verilerinizi saklayabileceğinizi, programlarınıza internet üzerinden ulaşabileceğiniz bir hizmettir.

Özellikle dosya saklama ve dosyalara ulaşım(data access) konusunda gibi sorunlarda büyük bir avantaj sağlamış durumda olan bir hizmet. Günümüzde kullanılan akıllı teknolojilerin daha aktif ve verimli kullanılmasında da kolaylık sağlamıştır. Bulut bilişim sayesinde cihaza bağımlılıkta ortadan kalkacaktır. Yani ufak dosyalarınız için yanınızda bilgisayar yada harici bir veri saklama cihazı taşımanıza gerek kalmayacaktır.

Günümüzde Google, Microsoft, Amazon gibi büyük şirketler bulut bilişim pazarının içindedir.
Bu hizmetler public, private, hybrid türlerinde olabilirler.

Mimarisinden bahsedecek olursak 2 kısımdan oluşur. Ön taraf ve arka taraf, ön taraf kullanıcı kısmı arka taraf ise bulut kısımdır. Arka tarafta teorik olarak video işlemeden, oyunlara kadar bütün programlar olabilir, genelde her programın kendi sunucu vardır. Bunlar bir merkez sunucu ile doğru bir trafikte yönetilir.



















Bulut servis modeller: IaaS, PaaS ve SaaS

Bulut Bilişim hizmeti Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (SaaS) olarak 3 şekilde sunulmaktadır.

Yazılım hizmeti(Software as a Services (SaaS)) , kullanıcıların ihtiyaç duyduğu CRM, ERP, finans ve muhasebe yazılımları gibi programları bulut üzerinde sağlar.
Farklı lokasyonlarda faaliyet gösteren firmalar için SaaS ekstra yazılım maliyeti oluşturmayarak ciddi ekonomik avantaj sağlar. SaaS için en uygun örnek Gmail’dir. Google’ın sunduğu bu hizmet ile mail gönderebilir, dokümanlarınızı düzenleyebilir ve dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz. Yazılım bilginiz olmasa dahi tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Platform hizmeti(Platform as a Service (PaaS)), uygulama geliştiricilere donanım ve yazılım katmanları sunarak projelerini geliştirme imkanı sağlar.
Bu hizmet sistem yönetimi, işletim sistemi, programlama dili ortamı, veri tabanı vs. gibi platformlar sunar. Sistem yönetimi hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştirildiği için siz sadece uygulamaları ve verilerinizi yönetirsiniz. Örneğin PHP ile bir yazılım kodladınız. Kodladığınız yazılımın SQL ve web sunucu altyapısı ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. PaaS, sadece yazılımınızın çalışması gereken platformları sağlar.

Altyapı hizmeti(Infrastructure as a Service (IaaS) ), Bulut Bilişim’in en temel hizmetidir. IaaS ile sanal sunucu oluşturulup kullanıcılara bulut sunucu hizmeti sunulmaktadır.
Bulut altyapısı ile sanal sunucu kaynakları size özel olarak tahsis edilir. IaaS ile esnek altyapıya sahip olursunuz. Örneğin tatil organize eden web sitelerinde tatil sezonlarının başlangıcına yakın sunucu kaynak ihtiyacı artar. Kullanılan kaynaklar, Bulut Bilişim’in esnek yapısından faydalanılarak istendiği zaman arttırılıp/azaltılabilir.

Virtual machine 

Virtual machine service basit olarak anlatacak olursak işletim sisteminini(Windows/linux) bulut uzerinden kullanabileceğin arayüz sunan , işletim sisteminde dosyalarinizi yönetebileceğiniz bir servistir.
Servisteki fiziksel makinelerin tüm bakımlarından servisi sağlayan şirket sorumludur. Hatta bazı şirketler nükleer savaştan sonra dahi verilere ulaşım garantisi verebiliyor.